Monday, July 17, 2017

Lelaki Ditahan Muat Naik Kenyataan Jelik Terhadap Puteri Johor


LELAKI berusia 25 tahun ditahan selepas dipercayai memuat naik kenyataan jelik menerusi Instagram terhadap Puteri Johor, Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim dan Institusi Diraja Johor.

Ketua Polis Johor, Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd berkata, lelaki berkenaan ditahan polis Negeri Sembilan di Ampangan Negeri Sembilan, hari ini.

"Pada lebih kurang 6 petang, Polis Kontinjen Johor menerima satu laporan mengenai kenyataan jelik yang di muat naik melalui Instagram terhadap Yang Amat Mulia Tunku Tun Aminah dan Institusi Diraja Johor.

"Sehubungan itu kertas siasatan dibuka untuk siasatan lanjut serta mengesan individu yang dipercayai memuat naik kenyataan jelik itu," katanya dalam kenyataan di Johor Bahru, malam tadi.

Wan Ahmad Najmuddin berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998 yang jika sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

“Pengguna media sosial perlu lebih berhemah ketika menggunakan kemudahan media sosial.

"Polis tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap sesiapa yang didapati menyalahgunakan media sosial,” katanya. -HMetro

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon