Monday, July 31, 2017

Pegawai SPRM Buat Laporan Polis Terhadap 'Cikgu Aming' Berkaitan Kes Jabatan Air Sabah


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membuat laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook menggunakan nama “Cikgu Aming” yang memuat naik laporan portal kononnya suruhanjaya itu mengesahkan tiada unsur rasuah dalam kes Jabatan Air Negeri Sabah (JANS).

Menurut sumber SPRM, laporan berkenaan dibuat seorang pegawai suruhanjaya berkenaan di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya pada 12 tengah hari tadi.

Semalam, pemilik akaun Facebook berkenaan memuat naik laporan portal bertajuk “SPRM sahkan skandal Jabatan Air Negeri Sabah tiada unsur rasuah”.

Dalam satu kenyataan hari ini, SPRM menafikan dakwaan berkenaan dan menegaskan dakwaan yang disebarkan pihak tidak bertanggungjawab itu tidak benar sama sekali dan mengelirukan masyarakat.

Berhubung kes berkenaan, SPRM dalam kenyataan itu berkata, pada 29 Disember 2016, 3 individu dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu atas kesalahan pengubahan wang haram berjumlah RM61.48 juta, selain memiliki secara salah barangan mewah.

Sebutan kes itu ditetapkan pada 8 Ogos ini.

SPRM berkata, ketiga-tiga tertuduh itu ialah bekas pengarah JANS, Ag Mohd Tahir Mohd Talib dan isterinya, Fauziah Ag Piut serta penasihat teknikal dan kejuruteraan Kementerian Kewangan Sabah, Lim Lam -Bernama

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon