Monday, August 27, 2018

Bekas pengetua cemerlang tidak dapat menikmati persaraan dengan tenang

Tags

Seorang bekas pengetua cemerlang tidak dapat menikmati saat indah persaraan disebabkan dakwaan rasuah yang dipercayai dilakukan pada tahun 2012.

Sekadar gambar hiasan

BEKAS pengetua cemerlang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Tawau, terhadap tiga pertuduhan salah guna kuasa membabitkan pembekalan peralatan pejabat dan alatan untuk keceriaan sekolah bernilai RM12,556.90.

Bekas Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Abaka di Tawau, Zahba Selamat, 64, didakwa mengikut Seksyen 23 (1), Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 dan boleh didakwa mengikut Seksyen 24 (1) akta yang sama.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh didakwa menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan dengan memilih syarikat Warisan Ledang Enterprise milik anaknya, untuk membekalkan alatan untuk keceriaan sekolah berjumlah RM2,702.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di premis sekolah berkenaan pada 24 Februari 2012.


Tertuduh turut didakwa membuat keputusan memilih syarikat sama untuk membekalkan alatan pejabat di SMK Abaka melalui lima pesanan sekolah bertarikh 27 Februari 2012 dengan nilai keseluruhan berjumlah RM7,116.10.

Dia juga didakwa melakukan kesalahan sama menggunakan syarikat milik anaknya itu untuk membekalkan alatan pejabat melalui tiga pesanan sekolah bernilai RM2,738.80 pada 1 Oktober 2012.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara tidak lebih 20 tahun dan didenda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM, Awang Samsul Baharam Bungso di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen (Rasuah) Tawau, Abu Bakar Manat, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah kemudian menetapkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin dan 31 Oktober sebagai tarikh sebutan semula kes.

Sumber: MyMETRO

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon