Thursday, October 11, 2018

Ideologi Komunis di atas segala agama, China tentang habis-habisan produk halal

Tags

SHANGHAI – Ibu negeri wilayah Xinjiang, Urumqi yang didiami oleh etnik minoriti Islam Uighur melancarkan kempen menentang produk halal bagi menghalang agama Islam daripada mengubah gaya hidup sekular dan mengapi-apikan fahaman ekstremis.

Restoran Uighur. FOTO: newsneednews


Xinjiang. FOTO: The Guardian

Dalam satu mesyuarat pada Isnin lalu, ketua Parti Komunis Urumqi mengetuai kader-kader mengangkat sumpah untuk ‘menentang habis-habisan produk halal’, demikian menurut notis yang disiarkan dalam akaun WeChat rasmi pihak pentadbiran bandar itu.

Parti Komunis. FOTO: newsneednews

China dikritik teruk oleh kumpulan-kumpulan hak asasi manusia dan kerajaan asing berikutan laporan negara itu menahan sehingga sejuta penduduk Islam Uighur di Xinjiang.

Beijing menafikan ia secara sistematik melanggar hak orang Islam di Xinjiang dan memberi alasan bahawa kempen penahanan tersebut menyasarkan golongan pelampau yang cuba memecahbelahkan rantau itu.

Gambar arkib 2009. FOTO: Foreign Policy

Akhbar Global Times melaporkan semalam bahawa tuntutan supaya ‘benda menjadi halal yang sebenarnya tidak boleh menjadi halal’ telah mengapi-apikan kebencian terhadap agama lain dan membenarkan Islam mempengaruhi corak kehidupan sekular.


Sebagai sebahagian kempen antihalal tersebut, ketua pendakwa raya Urumqi, Ilshat Osman menulis sebuah esei bertajuk: “Kawan, anda tidak perlu mencari restoran halal semata-mata untuk saya”.

Ilshat Osman. FOTO: newsneednews

Menurut kenyataan di WeChat itu, kakitangan awam tidak wajar memilih makanan, manakala kantin di tempat kerja akan diubah supaya kakitangan dapat mencuba semua jenis hidangan tanpa mengira status halal.

Kepimpinan Parti Komunis di Urumqi juga berkata, mereka akan mewajibkan kakitangan awam dan anggota parti supaya percaya sepenuhnya kepada ideologi komunis dan bukannya agama.

Gambar arkib 2009. FOTO: dailysabah

Gambar arkib 2009. FOTO: dailymail

Rakyat China secara teorinya bebas mengamalkan mana-mana agama tetapi mereka menjadi sasaran pengawasan yang semakin ketat ketika pemerintah cuba meletakkan agama di bawah kawalan Parti Komunis. –artikel: Reuters/ K! Online

Share artikel ini kepada rakan anda.
Sharing is Caring

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon