Sunday, March 17, 2019

[BN-PAS Gabung] Kerajaan baru akan terbentuk di Perak, adakah benar?

Tags

Barisan Nasional (BN) Perak membuat pengumuman dengan mendakwa telah memiliki bilangan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mencukupi untuk membentuk kerajaan negeri.

Adakah mungkin?

Pengerusi BN negeri, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, sehubungan itu beliau akan memohon menghadap Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah untuk menyembah maklum kedudukan terkini itu dan perkenan untuk membolehkan kerajaan negeri dibentuk.

Menurutnya, berdasarkan keputusan PRU-14 tidak ada parti memperoleh jumlah kerusi majoriti mudah bagi membolehkan pembentukan kerajaan negeri Perak.

Katanya, BN memperoleh 27 kerusi manakala beberapa parti yang bertanding di bawah PKR 29 kerusi dan Pas tiga kerusi.

"Bagaimanapun suka cita saya ingin memaklumkan bahawa BN telahpun mempunyai jumlah kerusi yang mencukupi bagi membentuk kerajaan negeri Perak.

"Justeru saya akan memohon untuk menghadap Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizuddin Shah bagi menyembah maklum kedudukan terkini dan perkenan untuk membolehkan kerajaan negeri dibentuk," katanya dalam kenyataan, malam tadi.

Foto: Aspirasi Rakyat


Foto: Aspirasi Rakyat

Foto: Aspirasi Rakyat

Kenyataan tersebut dibacakan oleh Pengarah Komunikasi dan Korporat Pejabat Menteri Besar, Nizamuddin Mat Isa.

Terdahulu, Pas Perak memberi petunjuk awal untuk bergabung dengan BN bagi membentuk sebuah kerajaan gabungan di negeri Perak.

Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria berkata semalam, Pas pastinya mahu memilih parti yang boleh memberi kerjasama sepenuhnya dalam memperjuangan Islam demi kesejahteraan ummah.

Gabungan BN-Pas membolehkan kerajaan negeri ditubuhkan dengan majoriti mudah 30 kerusi berbanding Pakatan Harapan 29 kerusi.

Pas menang DUN Selama (Mohd. Akmal Kamarudin), Kubu Gajah (Khalil Yahaya) dan Gunung Semanggol (Razman Zakaria).

Hebat pembangkang era baru.

Artikel asal bertajuk BN Perak Mengadap Sultan Perak Bentuk Kerajaan Baru adalah artikel lama yang dimuat naik oleh Aspirasi Rakyat dalam akaun facebook Aspirasi Rakyat pada 17 Mac 2019 jam 1.17AM. Sekadar perkongsian.

Share artikel ini kepada rakan anda.
Sharing is Caring

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon