Monday, March 18, 2019

[Gempa Lombok] Tragedi malang menimpa 22 rakyat Malaysia di Air Terjun Tiu Kelep

Tags

JAKARTA - Seorang lagi rakyat Malaysia dilaporkan terbunuh dalam kejadian tanah runtuh di kawasan Air Terjun Tiu Kelep Senaru, Lombok, pasca gempa bumi di pulau itu petang tadi (semalam 17 Mac 2019).

FOTO: Senayanpost

Menurut agensi berita Indonesia, Antara, mayat mangsa dilaporkan ditemui tersepit dan tertimbus di celah runtuhan batu di kawasan berkenaan oleh pasukan mencari dan menyelamat.

Memetik Pegawai Hubungan Masyarakat Operasi Mencari dan Menyelamat Mataram, Lombok, Gus Lanang Wisnuwandana, mayat mangsa yang belum dikenal pasti identitinya itu masih belum dapat dikeluarkan dari kawasan kejadian.

"Ada satu korban lagi yang ditemukan dalam kondisi (keadaan) tersepit batu berukuran besar di sekitar lokasi air terjun Tiu Kelep.

Tapi identitasnya (identiti) belum diketahui," katanya.

Jurucakap Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta ketika dihubungi mengesahkan perkara itu, namun masih belum mempunyai maklumat terperinci.

Berdasarkan maklumat terkini itu, tiga terkorban, termasuk dua rakyat Malaysia dalam kejadian gempa bumi yang berlaku di Lombok hari ini (semalam) yang turut menyebabkan puluhan cedera dan hampir 500 rumah musnah.

Video di bawah merupakan saat mangsa dikeluarkan daripada kawasan kejadian.


Seorang rakyat Malaysia, Timbalan Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily Datin Tai Siew Kim,56, disahkan terbunuh dalam gempa bumi berukuran lebih 5.0 pada skala Richter di Pulau Lombok, Indonesia hari ini.

Gempa pertama bermagnitud 5.8 Skala Richter berlaku pukul 2.07 petang waktu Indonesia Barat, berpusat di 24km timur laut Timur Lombok - Nusa Tenggara Barat.

Menurut Badan Meteorologi, Klimatologi, dan Geosfisikal (BMKG) Indonesia, ia disusuli dengan satu lagi gempa bermagnitud 5.2 Skala Richter, berpusat di 7km barat laut Lombok Timur- Nusa Tenggara Barat, pukul 2.09 petang.

Sementara itu seorang ejen pelancongan yang menguruskan kumpulan 28 rakyat Malaysia itu dikenali sebagai "Pak Suminggah" berkata seramai 22 daripada mereka ke kawasan air terjun itu siang tadi (semalam).

Suminggah berkata kesemua mereka 28 orang yang tiba di Lombok pada 14 Mac lepas dan dijadualkan pulang malam esok.

“Enam lagi tidak turut serta, berada di Hotel Mascot Mataram. Daripada 22 yang pergi ke air terjun itu, enam cedera telah dibawa ke pusat kesihatan Lombok untuk dapatkan rawatan.

“Seorang lagi disahkan turut meninggal dunia, tapi mayatnya masih tertindih batu besar, mungkin esok (hari ini) baru dapat dikeluarkan, kami belum dapat data lengkap identitasnya, kekangan komunikasi dan pelbagai masalah sedang berlaku," kata Suminggah. -Sumber: Bernama

Kongsi artikel ini kepada rakan anda.
Sharing is Caring

Artikel Terkait


EmoticonEmoticon